(088) 60 69 600 info@sigbenelux.com

Michel Jacobs,  Commercieel Manager Isolatie NL aan het woord

Als business-to-business distributeur van onder andere technische isolatiematerialen neemt SIG Benelux een cruciale positie in de waardeketen in. Het bedrijf bevindt zich tussen de producenten en afnemers in; een positie waar het zich onderscheidt met zijn kennis, logistiek, digitalisering en assortiment.

Isolatiebedrijven zijn onze klanten. Wij verkopen uitsluitend aan professionele, industriële afnemers, niet aan particulieren”, maakt Michel Jacobs direct duidelijk. Hij is Commercieel Manager technische isolatie bij SIG Benelux. Het – nu nog, zie kader – in Tilburg gevestigde bedrijf is een dochteronderneming van het Britse, beursgenoteerde SIG (Sheffield Insulation Group) uit Londen. SIG Benelux is twintig jaar in Nederland actief en richt zich op drie segmenten. Ten eerste wat ‘afbouw nat’ wordt genoemd; dit zijn materialen die door stucadoors, maar ook schilders, tegelzetters en klusbedrijven worden gebruikt. Het tweede segment ‘afbouw droog’ richt zich op materialen voor wanden en plafonds en het derde segment – waar Jacobs dus commercieel verantwoordelijk voor is – is technische isolatie. SIG Benelux is hier marktleider in.

Logistiek onderscheiden
“Onze klanten krijgen van hun opdrachtgever een specificatie voorgelegd. Bijvoorbeeld een leidingentracé dat moet worden geïsoleerd. Zij bekijken welke materialen ze willen toepassen en leggen mogelijke technische vragen voor aan ons. Wij proberen die dan, al dan niet in overleg met de fabrikanten, te beantwoorden. Van daaruit maakt men een keuze en worden de materialen besteld. Wij leveren die just-in-time op de gewenste locatie”, vertelt Jacobs over de werkwijze. Met dit laatste roert hij een van de punten aan waarmee SIG Benelux zich onderscheidt, op deze belangrijke positie als verbinder in de waardeketen tussen afnemer en producent in. “Wij willen logistiek uitblinken door oplossingen te bieden waardoor klanten graag weer zaken met ons willen doen.” Hij haalt het voorbeeld aan van 26 trailers met isolatiemateriaal, die tijdig op de site van een plant moesten worden geleverd. Dit zodat de werkzaamheden tijdig konden beginnen. Een uitdagende klus, die naar tevredenheid werd afgerond. “Fijn als zo’n project goed loopt”, blikt hij terug. “Voor ons, maar zeker voor de klant.”

 

 

 

  

Digitale verbeteringen
Het tweede uitgangspunt voor SIG Benelux om waarde toe te voegen vanuit de verbindersrol, is het bieden van kennis. “Wij hebben veel kennis en expertise in huis. Alle mensen die bij ons werken hebben naast de nodige passie veel inhoudelijke kennis over hun vakgebied.” Een derde, actueel element waar veel aandacht aan wordt geschonken, is digitalisering. Het is niet zo, legt Jacobs uit, dat hiermee wordt beoogd de menselijke maat uit de keten te halen. Wel moeten digitale verbeteringen het bestellen makkelijker maken, door zaken als het vinden van producten in de webshop, de orderbevestiging en facturatie te vereenvoudigen. “Zo is er minder afleiding, wat het menselijk contact juist ten goede komt”, zegt Jacobs. Ten vierde onderscheidt SIG Benelux zich met zijn assortiment. “Deze component hebben we recent toegevoegd. Onze voorraadpositie was al goed, maar we merken dat het voeren van het juiste assortiment in de breedte en diepte een belangrijke manier is om meer relevant te zijn, en echt die rol van verbinder op ons te kunnen nemen.”

 

Nieuw DC in Waalwijk: de kers op de taart

Een twintig jaar jong bedrijf, vol ambitie. Zo omschrijft managing director Ronald Hoozemans SIG Benelux. Wil je groeien, dan moet je investeren, vindt hij. Er staan grote uitbreidingsplannen op stapel. Zo wordt in het eerste kwartaal niet alleen een nieuw centraal magazijn voor natte afbouw in Nieuwegein geopend, maar ook een nieuw, groot distributiecentrum en hoofdkantoor in één in Waalwijk. “Daarmee verdubbelen we de capaciteit van ons magazijn. Door alle hoofdkantoorfuncties samen te brengen, creëren wij echt een plek waar centrale expertise zit. Het DC in Waalwijk wordt de kers op de taart van alle vernieuwingen die we aan het doorvoeren zijn.” Ook is SIG Benelux van zins zijn vestigingen – waaronder die in Nieuwerkerk aan de IJssel – zodanig in te richten, zodat er niet alleen zoals nu natte afbouw kan worden afgehaald, maar ook technische isolatie en droge afbouw.

 
Akoestiek en brandwering

“Verder zijn wij sterk in het bieden van confectie, het op maat snijden van isolatiemateriaal voor het voornamelijk koelen van afsluiters en leidingwerk”, aldus Jacobs. Het totaalpakket zorgt ervoor dat het bedrijf een flinke schare vaste klanten heeft. “Als je jaren samenwerkt, kun je elkaar goed bij grote projecten ondersteunen. Je weet wat je van elkaar verlangt, waardoor je snel kunt schakelen en je kunt aanpassen aan de wensen van de klant.” Hoewel SIG Benelux met het segment technische isolatie actief is in wat Jacobs als een nichemarkt beschouwt, ziet hij ruimte voor groei. “Wij onderzoeken voortdurend hoe wij klanten extra toegevoegde waarde bieden. Dit gaan wij bijvoorbeeld doen op het gebied van akoestiek en brandwering. Akoestiek doen we al op een beperkt niveau, maar dat willen we uitbreiden, zodat we ook daarvoor specialisten hebben lopen die alles hierover weten en in samenspraak met de contractors passende oplossingen kunnen bieden. Ook gaan wij een nieuw logistiek centrum bouwen. Je ziet, er staat van alles te gebeuren!”

Share This